AIDAE

AIDAE er en videreudvikling af den klassiske AIDA-model, som anvendes til at forstå og strukturere kunderejsen. AIDAE står for Attention, Interest, Desire, Action og Engagement, og inkluderer nu et nyt fokus på engagement, hvilket er essentielt i dagens digitale landskab. Denne model hjælper virksomheder med at identificere, hvordan man bedst kan kommunikere med målgruppen i hver fase af købsprocessen. Ved at fange opmærksomheden, vække interessen, skabe et ønske og føre til handling, sigter modellen også mod at opbygge en længerevarende relation gennem engagement. Dette skridt er afgørende i nutidens marketingstrategier, hvor kundeloyalitet og brandopbygning spiller en stor rolle. AIDAE-modellen guider derfor virksomheder mod mere effektive og engagerende markedsføringskampagner.

AIDAE er en udvidet version af AIDA-modellen, fokuseret på Attention, Interest, Desire, Action og Engagement. Nu med vægt på engagement, styrker det virksomheders evne til at opbygge langvarige kundeforhold og skabe effektive marketingkampagner i dagens digitale miljø.

Hvad er AIDAE-modellen, og hvorfor bruge den?

AIDAE-modellen er en marketingmodel, som hjælper virksomheder med klart at tilrettelægge deres kommunikation. Bogstaverne står for Attention (opmærksomhed), Interest (interesse), Desire (ønske), Action (handling) og Evaluation (evaluering). Modellen sikrer struktur omkring budskaber i kampagner.


Når du bruger AIDAE, har du et værktøj til at skabe fokus i din marketingindsats. Du undgår tilfældig kommunikation, og du styrer målrettet dine kunders rejse fra opmærksomhed til det endelige køb. Det gør din markedsføring mere effektiv, målbar og overskuelig.

Sådan anvender du AIDAE i praksis

Først handler det om at skabe opmærksomhed med fængende overskrifter eller indhold, der vækker interesse med det samme. Her kan du for eksempel arbejde med stærke spørgsmål, klare fakta eller et interessant statement.


Dernæst skaber du interessen ved at uddybe dit budskab på en måde, der fanger målgruppen. Fortæl, hvordan dit produkt eller din ydelse løser målgruppens problemer eller opfylder et behov.


Ønsket opstår, når målgruppen føler sig overbevist om, at netop din løsning er den rigtige. Her handler det om troværdighed og klar kommunikation af fordele. Derefter følger handlingen, hvor kunden konkret skal udføre en ønsket handling, fx at kontakte virksomheden, melde sig til en demo eller købe produktet.


Endeligt afsluttes med evalueringen. Her sørger du for at samle data og evaluere resultaterne af din kampagne og brugen af AIDAE. Det gør dig klogere på, hvad der virker, og hvad der kan optimeres.

Eksempel på en kunderejse med AIDAE

Forestil dig en virksomhed, der tilbyder online kurser. For at skabe opmærksomhed kan virksomheden dele en annonce med en fængende overskrift som “Vil du styrke dine kompetencer inden for digital marketing?”. Overskriften tiltrækker straks opmærksomhed fra målgruppen, som har interesse for digital marketing.


Herefter skaber virksomheden interesse ved kort at forklare fordelene ved kurset med fokus på aktuelle kompetencer og trends. Ved at tilbyde et gratis webinar eller en smagsprøve på kursets indhold opstår ønsket om selve kurset. Virksomheden opfordrer nu tydeligt målgruppen til at handle gennem en klar CTA (Call to Action) fx “Klik her og tilmeld dig i dag”. Til sidst evaluerer virksomheden kampagnens effektivitet ved at analysere, hvor mange, der har klikket på annoncen, tilmeldt sig webinaret og købt kurset.

Derfor er evaluering en central del af AIDAE

Uden evalueringen er det vanskeligt at forstå, hvilke dele af din marketingkommunikation, der fungerer. Evalueringen giver dig mulighed for at analysere, hvilke budskaber og kanaler giver den ønskede effekt.


Et godt udgangspunkt er at definere, hvilke mål du har med kampagnen. Er målet at skaffe flere nyhedsbrevstilmeldinger, sælge bestemte produkter eller måske få aftaler om uforpligtende møder? Herefter kan du måle konkrete KPI’er mod disse mål.


Ved konstant at evaluere og justere dit marketingindhold efter AIDAE-modellen får du en effektiv og præcis markedsføring med god ROI. Husk desuden, at evalueringen både bør foregå under og efter kampagnen, så du hurtigt kan ændre retning, hvis tingene ikke virker helt efter planen.

Typiske faldgruber og hvordan du undgår dem

En almindelig fejl ved brug af AIDAE er at springe for hurtigt til handlingen uden først at opbygge en klar interesse og et reelt ønske hos målgruppen. Hvis målgruppen ikke tydeligt forstår fordelene, udebliver handlingen – og kampagnen virker ikke.


En anden faldgrube er glemt evaluering. Uden evaluering lærer du ikke, hvordan din målgruppe reagerer, og hvordan du optimerer fremtidige kampagner. Sørg for, at evalueringen altid er en indlejret del af processen.


Endelig bruger nogle virksomheder kun AIDAE på operative opgaver som annoncer eller kampagner. Overvej at benytte modellen mere strategisk: Brug den til at strukturere overordnede initiativer lige fra produktudvikling til kommunikationsstrategi.

Lad os tage en snak sammen om din marketing

Har du potentialer der endnu ikke er realiseret? Lad os give noget god inspiration og ideer til din marketing.

Lad os tage en snak

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er AIDAE-modellen?
AIDAE-modellen er en videreudvikling af den klassiske AIDA-model. Den står for Attention, Interest, Desire, Action, og Engagement – med fokus på engagement som en kritisk fase i kunderejsen i det digitale landskab.
Hvordan adskiller AIDAE sig fra AIDA-modellen?
AIDAE inkluderer en ekstra fase: Engagement. Denne fase er vigtig for at opbygge langvarige relationer med kunderne og styrke kundeloyalitet, hvilket er essentielt i moderne markedsføring.
Hvorfor er engagement vigtigt i AIDAE-modellen?
Engagement bidrager til at skabe en vedvarende relation mellem virksomheden og kunden. Det fremmer kundeloyalitet og brandopbygning, som er centrale elementer i en succesfuld marketingstrategi.
Hvordan hjælper AIDAE-modellen virksomheder med kundekommunikation?
AIDAE guider virksomheder i at målrette deres kommunikation strategisk i hver købsfase, fra at fange opmærksomhed til at øge engagement, hvilket sikrer mere effektive markedsføringskampagner.
Hvilken rolle spiller engagement i den digitale marketingstrategi?
Engagement skaber en dybere relation til kunderne, hvilket kan føre til øget kundetilfredshed og loyalitet. Dette er afgørende i en tid, hvor digital tilstedeværelse og branding er centralt for virksomheders succes.

Vores specialister er klar til at hjælpe dig videre

Vil du gerne høre mere om, hvad vi kan gøre for dig og din virksomhed, så tøv ikke med at række ud. Vi byder dig også altid velkommen på vores kontor med en masse gode idéer til, hvordan vi sammen kan løfte din virksomheds marketing.

Ring til os på 70 44 43 44 eller skriv til os på [email protected]

Kreativitet til en digital verden

Vi hjælper med at bygge fremtidens brands. Vi har mere end 10 års erfaring med at hjælpe mere end 250 danske og internationale brands med at indfri deres potentialer – og vi er stolte af hver og en.