Hvad er fuldkommen konkurrence?
Fuldkommen konkurrence er en markedssituation, hvor mange mindre udbydere tilbyder en identisk vare eller service til kunderne. Her har ingen enkelt virksomhed magt nok til at påvirke prisen. Hver enkelt aktør handler ud fra markedsprisen og kan frit træde ind på markedet eller forlade det igen uden større komplikationer. Begrebet anvendes særligt inden for økonomisk teori til at forklare simplificerede markedsforhold.For at tale om fuldkommen konkurrence skal følgende karakteristika være opfyldt: et stort antal sælgere og købere, homogen vare, fri adgang til markedet og perfekt information hos både forbrugere og virksomheder. Disse betingelser gør, at prisen på varen fastsættes udelukkende af udbud og efterspørgsel.
Hvordan fungerer prisfastsættelse under fuldkommen konkurrence?
Når vi har at gøre med fuldkommen konkurrence, er den enkelte virksomhed pristager og ikke prissætter. Kort fortalt betyder det, at virksomheden accepterer markedets pris og tilpasser sin produktion derefter. Udbyder virksomheden et produkt til en højere pris end markedet, mister den alle kunder, eftersom disse uden videre kan vælge en anden udbyder, der tilbyder samme produkt billigere. På samme måde vil det ikke betale sig for virksomheden at udbyde en lavere pris end markedet, da virksomheden kan sælge alt det, den producerer, til den gældende markedspris.Markedsprisen fastsættes af balancen mellem udbud og efterspørgsel. Hvis efterspørgslen stiger, vil det føre til en midlertidig prisstigning, hvilket skaber større incitament for producenter til at øge produktionen. Når det øgede udbud igen matcher efterspørgslen, stabiliseres prisen.
Fordele og ulemper ved fuldkommen konkurrence
Fuldkommen konkurrence er først og fremmest en teoretisk situation, som sjældent eksisterer i virkeligheden. Alligevel har denne form for konkurrence sine fordele. Blandt andet sikrer fuldkommen konkurrence en effektiv branche, hvor ressourcerne anvendes bedst muligt, da producenter ikke kan sælge til en højere pris end konkurrenterne. Resultatet bliver også ofte lavere priser og bedre muligheder for forbrugerne til at vælge det optimale produkt til rette pris.På ulempesiden kan fuldkommen konkurrence føre til lave eller helt fraværende produktinnovationer. Virksomheder i fuldkommen konkurrence har sjældent overskud til at anlægge langsigtede strategier eller investere i forskning og udvikling. Dét kan betyde, at innovationen hæmmes sammenlignet med markeder, hvor virksomheder har større markedsmagt og dermed større incitament til at udvikle nye produkter.
Eksempler på markeder med tilnærmelsesvis fuldkommen konkurrence
Det er vanskeligt at finde fuldstændig konkurrence i praksis, da det kræver mange små virksomheder, ingen adgangsbarrierer og homogene produkter. Ikke desto mindre findes der brancher, som kommer ganske tæt på denne idealmodel. Landbrugssektoren og visse råvaremarkeder kan ses som eksempler på markeder tæt på fuldkommen konkurrence. En hvedeproducent kan eksempelvis ikke sælge sit produkt til en markant højere pris end markedsprisen, da køberne let kan finde identiske produkter andetsteds.Det samme kan være tilfældet omkring finansielle markeder som valutamarkedet. Her eksisterer en høj grad af gennemsigtighed og stor konkurrence, hvilket sikrer, at aktørerne ikke ene og alene kan påvirke priserne i stor udstrækning.
Forskellen mellem fuldkommen konkurrence og andre konkurrenceformer
Fuldkommen konkurrence står i kontrast til andre former for markedssituationer som monopol, oligopol og monopolistisk konkurrence. I monopol findes der blot en enkelt udbyder, som har mulighed for at sætte priserne højere, grundet fraværende konkurrence. Oligopol har få stærke spillere, som dominerer markedet og typisk konkurrerer på markedsandele frem for pris.I monopolistisk konkurrence adskiller de konkurrerende virksomheder sig fra hinanden ud fra forskellige produktvariationer. Dette giver dem mulighed for at sætte forskellige priser, hvilket også forekommer på markeder, hvor branding og markedsstrategi spiller en væsentlig rolle. Fuldkommen konkurrence afviger således fra disse former og indebærer, at alle aktører producerer og sælger identiske varer til en fælles markedspris.