Hvad er profilering?
Profilering handler om at skabe en klar identitet og position blandt din målgruppe. Det betyder at fremhæve virksomhedens karakteristika, styrker og værdier, som adskiller jer fra konkurrenterne. Profilering er derfor både et strategisk og kreativt arbejde med formålet at påvirke kundernes opfattelse af virksomheden positivt. En stærk profil gør det lettere at tiltrække kunder, fastholde dem og generere vækst. Profilering kan eksempelvis være synlig gennem visuel identitet, budskaber, kommunikationsstil og virksomhedens generelle opførsel i markedet. Det gælder især om at være konsistent, så målgruppen hurtigt danner sig et klart og positivt billede af, hvad virksomheden står for.
Derfor er det vigtigt at profilere virksomheden
Når en virksomhed har en tydelig profil, hjælper det kunderne med at forstå, hvad virksomheden tilbyder, og hvilken værdi produkterne eller ydelserne skaber. En stærk profilering kan gøre virksomheden mere attraktiv og troværdig i kundernes øjne. Det gælder især i konkurrencetunge brancher, hvor klar kommunikation og differentiering kan give afgørende fordele.Samtidig skaber en god profilering et fundament for effektiv markedsføring og kommunikation fremadrettet, fordi virksomheden bliver mere genkendelig og nemmere at huske. Resultatet er, at potentielle kunder hurtigt identificerer virksomheden, når der opstår et behov, som virksomheden kan dække.
Sådan kommer du i gang med profilering
Første skridt er at definere virksomhedens identitet. Hvilke værdier er centrale? Hvordan adskiller virksomheden sig fra konkurrenterne? Dernæst bliver det vigtigt at kende målgruppen i dybden, så du ved, hvem virksomhedens profil skal appellere til. På baggrund af det arbejde kan virksomheden formulere en stærk kernefortælling og skabe visuel identitet med blandt andet logo, farver, fonte og billedstil. Denne visuelle stil understøtter virksomhedens budskaber i al kommunikation og markedsføring. Desuden bør stemmen og tonen defineres i måden, virksomheden taler med målgruppen på, fx gennem hjemmeside, sociale medier og nyhedsbreve. Det handler om at sikre sammenhæng mellem visuelt udtryk, budskaber og virksomhedens handlinger, så kunder og samarbejdspartnere oplever en ensartet post-oplevelse.
Vedligeholdelse af virksomhedens profilering
Når først virksomheden har etableret sin profilering, er det vigtigt at fastholde det tydelige indtryk hos målgruppen. Det kræver, at virksomheden er konsekvent og vedholdende i anvendelse af identitet og budskaber. Alle medarbejdere bør kende og forstå virksomhedens profil og værdier, så kommunikationen altid følger virksomhedens dna og strategi. Det handler både om intern kommunikation og eksterne marketingaktiviteter. Virksomheden bør jævnligt evaluere sin profil og undersøge, om målgruppen stadig opfatter virksomheden, som ønsket. Dette kan gøres gennem kundetilfredshedsundersøgelser, interviews eller analyser af sociale medier. Om nødvendigt bør virksomheden justere og opdatere profileringsindsatsen for at sikre optimal genkendelighed og relevans over tid.
Typiske fejl i profilering – og hvordan du undgår dem
En hyppig fejltagelse er at kommunikere uklart eller for bredt. Når virksomhedens profil og positionering er diffus, bliver kunder og samarbejdspartnere usikre på, hvad virksomheden egentlig tilbyder. Sørg for simple og målrettede budskaber.Andre virksomheder ændrer for ofte stil, budskaber eller visuel identitet, hvilket resulterer i forvirring og manglende genkendelse hos kunderne. Vær konsekvent, og foretag kun større ændringer, når virksomheden strategisk bevæger sig i en ny retning eller har særlige grunde til justeringer.Endelig glemmer nogle virksomheder at sikre, at alle medarbejdere forstår og anvender virksomhedens profil. Sørg derfor altid for at involvere og informere medarbejderne aktivt om profileringen, så de bliver effektive og engagerede ambassadører for virksomheden.