Hvad er customer touchpoints?
Customer touchpoints er enhver form for kontaktpunkt mellem en virksomhed og dens kunder. Touchpoints indebærer alle situationer, hvor en kunde interagerer med eller bliver eksponeret for en virksomheds brand, produkter eller services. Det kan være fysisk interaktion, f.eks. butiksbesøg eller messer, samt digital kontakt gennem websites, sociale medier, e-mails og annoncer. For at skabe positive kundeoplevelser er det vigtigt at kortlægge og forstå disse kontaktpunkter.
Derfor er det vigtigt at forstå dine touchpoints
Ved at have overblik over kundernes kontaktpunkter kan virksomheder målrette indsatsen bedre og forstå, hvor kunderne er i købsprocessen. Et veludført arbejde med touchpoints hjælper med at identificere, hvilke områder kunden oplever som lette og problemfri, og hvilke der eventuelt skaber frustration og kritik.
Når virksomheder kender styrker og svagheder i kundernes samlede oplevelse, kan de prioritere forbedringsindsatsen præcist. For eksempel kan der være behov for at optimere virksomhedens hjemmeside, kundeservice eller annoncebudskaber. En optimal kunderejse skaber ofte loyale kunder, som anbefaler virksomheden til andre og vender tilbage igen og igen.
Sådan identificerer du dine customer touchpoints
Den mest effektive tilgang starter med en systematisk gennemgang af kundeoplevelsen fra start til slut, typisk sat op som en overskuelig kunderejse eller customer journey. Tænk alle mulige kontaktpunkter igennem, f.eks. annoncer, opslag på sociale medier, besøget på hjemmesiden, kundeanmeldelser, leveranceoplevelser og kundeservice.
Når alle potentielle kontaktpunkter er opstillet, er det tid til at prioritere. Du kan bruge kundeundersøgelser, interviews og dataanalyse til at finde frem til, hvor kunderne faktisk lægger mærke til og påvirkes af jeres virksomhed, og så evaluere, om oplevelsen kan gøres bedre.
Customer touchpoints og digital strategi
I en digital verden spiller online kontaktpunkter en vigtig rolle, og optimale kundeoplevelser kræver klar sammenhæng mellem de digitale aktiviteter. Det betyder, at virksomhedens website, e-mailmarkedsføring, annoncering og sociale profiler skal hænge sammen og styrke virksomhedens brandidentitet.
Hvis eksempelvis en kunde klikker på en Google-annonce og lander på virksomhedens hjemmeside, skal det være nemt at finde det, annoncen præsenterede. Sker det ikke, kan virksomheden miste potentielle salg eller skabe forvirring. Digital strategi handler om at skabe helhed og integration på tværs af kanaler, så kunderne oplever en smidig kunderejse uden hindringer.
Mål på effekten af dine touchpoints
Når din virksomhed arbejder aktivt med at forstå og forbedre customer touchpoints, er det vigtigt at måle på effekten. Her kan man benytte flere forskellige metoder, såsom feedbackskemaer, analytiske værktøjer og NPS (Net Promoter Score).
Indsamlet data kan vise, hvilke touchpoints giver størst positiv virkning, hvor der skal justeres, og hvilke tiltag giver bedst resultat. Jo mere viden, virksomheden har omkring effekten af forskellige kontaktpunkter, jo bedre beslutninger kan træffes i den daglige drift og fremtidige strategi.