Hvad er kognitiv dissonans?
Kognitiv dissonans er en psykologisk mekanisme, der opstår, når vores handlinger og holdninger ikke stemmer overens. Det er en ubehagelig følelse af indre konflikt. Denne konflikt opstår, fordi vi alle har behov for at opretholde en sammenhængende opfattelse af os selv og verden omkring os.
Når vi oplever kognitiv dissonans, søger vi typisk at mindske ubehaget ved at retfærdiggøre eller ændre vores handlinger, holdninger eller overbevisninger. For marketingfolk er dette spændingsfelt interessant, fordi det giver anledning til at påvirke kunders købsproces ved korrekt håndtering af kommunikation.
Sådan fungerer kognitiv dissonans i marketing
I markedsføring opstår kognitiv dissonans ofte efter et køb. Kunden rammes af tvivl, også kaldet ”buyers remorse”, og bliver usikker på, hvorvidt købet var det rigtige valg. Ét klassisk eksempel er en dyr anskaffelse som en bil eller et hus, hvor kunden bagefter kan blive i tvivl om, hvorvidt en alternativ løsning havde fungeret bedre.
For at håndtere kundens dissonans kan marketingindsatser bruges til at bekræfte kunden i valget. Det kan for eksempel være opfølgende mails, der fremhæver produktets kvaliteter, kundeanmeldelser eller andre former for god feedback. Kommunikationen bør sikre, at kundens indre konflikt mindskes, og tilfredsheden med købet vokser.
Hvordan udnytter brands kognitiv dissonans aktivt?
Mange brands benytter forskellige strategier til aktivt at mindske eller forhindre kognitiv dissonans hos forbrugerne. Én metode er at opbygge et stærkt brand-community omkring deres produkter eller tjenester. Når kunder føler sig som del af en gruppe eller fællesskab, som har foretaget samme køb, styrkes følelsen af, at valget er korrekt.
En anden metode er at tilbyde pengene-tilbage-garanti eller gratis returservice. Disse tilbud reducerer oplevelsen af risiko ved køb, og er med til at mindske tvivlen om, hvorvidt købet er rigtigt. Derved oplever kunden mindre dissonans både før og efter købet.
Kognitiv dissonans og prissætning
Pris har stor indflydelse på oplevelsen af dissonans. Jo højere økonomisk risiko kunden oplever ved sit køb, desto større er sandsynligheden for efterfølgende ubehag. Brands bør tydeligt kommunikere produktets værdi og unikke kvaliteter for at retfærdiggøre prisen. Klarhed om, hvorfor produktet eller servicen koster, hvad det gør, hjælper kunden til at finjustere forventningerne og føle sig mere sikker i valget.
Samtidig er det en fordel at give klare sammenligninger med alternativer. Genkendelse af, at man har valgt det bedste alternativ ud fra sine behov og kriterier, nedsætter oplevelsen af dissonans betragteligt.
Etik og ansvar i forbindelse med kognitiv dissonans
Som marketingansvarlig er det vigtigt at overveje etik ved anvendelse af principper omkring kognitiv dissonans. Manipulerende taktikker, der ignorerer kundernes reelle behov eller presser kunder til køb, skaber ofte øget dissonans på længere sigt. Især hvis kunden oplever, at produktet eller servicen ikke indfrier løfterne.
At basere marketingkommunikation på ærlig formidling af reel værdi og være transparent omkring, hvad produktet kan og ikke kan, hjælper derimod kunderne med at træffe informerede beslutninger. Resultatet bliver mindre risiko for dissonans og bedre langsigtet kundeloyalitet.